Festiwal Pstrąga w Polanicy Zdroju

Festiwal Pstrąga w Polanicy Zdroju

To już szósta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim, a piąta, która odbędzie się dzięki przychylności Burmistrza Polanicy Zdroju, pana Jerzego Terleckiego. Drugim, równie ważnym, partnerem jest powiat kłodzki reprezentowany przez Starostę Kłodzkiego, pana Macieja Awiżenia, który wraz z burmistrzem tradycyjnie otworzy zmagania profesjonalnych kucharzy 21 lipca 2013 roku o godzinie 15.00 w polanickim Parku Zdrojowym.
Tegoroczny festiwal odbędzie się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pana Stanisława Kalemby oraz Marszałka Województwa Dolnośląskiego, pana Rafała Jurkowlańca.
Patronat merytoryczny objęła Polska Akademia Sztuki Kulinarnej oraz Stowarzyszenie Ad Gustum.
Tym razem organizatorzy zaprosili do konkursu laureatów pięciu poprzednich edycji festiwalu, mistrzów przyrządzania dań z pstrąga, czyli wystartują najlepsi, dając popis swojego kunsztu i smaków. Konkurs kucharzy składał się będzie z dwóch etapów. W pierwszym startujący mistrzowie kuchni popiszą się zręcznością krojenia surowych warzyw. Ich zadaniem będzie wykrojenie z dostarczonego produktu w ogólnym czasie 30 min następujących elementów w określonych ilościach dla uzyskania poprawnej ich objętości tj.:
- kostki o bokach 10 mm x10 mm x10 mm szt.50 = 50 cm3/ml /ziemniak surowy/,
- kostki o bokach 14 mm x14 mm x14 mm szt.50 = 137,2 cm3/ml /ziemniak surowy/,
- kostki o dokach 30 mm x 30 mm x 30 mm szt. 3 = 81 cm3/ml /ziemniak surowy/,
- maksymalne rozwinięcie walca przez podcinanie, czyli uzyskanie płata najdłuższej długości mierzonej w mm /biała rzodkiew/.
W drugim etapie ocenie jurorów zostanie poddane przygotowane danie główne, którego głównym składnikiem będzie oczywiście pstrąg.
Bardzo cenne nagrody rzeczowe dla zwycięzców i pozostałych załóg ufundowały firmy Philipiak, Fackelmann, Gastro –tech oraz Agencja Rynku Rolnego.
W programie jak zwykle pokaz sztuki kulinarnej, quizy i konkursy wiedzy kulinarnej dla publiczności oraz koncert muzyczny. Tym razem zagra grupa GRANS.
Szósta edycja, która -jak twierdzi Kanclerz Klubu Kulinarnego Hrabstwa Kłodzkiego- będzie pewnym podsumowaniem dotychczasowych zmagań kucharzy, a i pracy organizatorów, tym bardziej że 5 października ubiegłego roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który od kilku lat patronuje festiwalowi, wpisał kłodzkiego pstrąga na listę produktów regionalnych pod numerem 1000 i stwierdził na stronie internetowej ministerstwa, że cyt.: „Pstrąg kłodzki jest produktem regionalnym, propagowanym przez lokalną społeczność, m.in. organizację „Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim”. To miłe, że ktoś w stolicy docenił m.in. pracę KKKHK.
Chief egzecutiv festiwalu Waldemar Załuski dodaje, że to konkurs dla mistrzów nie tylko potrafiących zaskoczyć aranżacją serwowanego dania i jego smakiem, ale również precyzji posługiwania się podstawowym narzędziem pracy kucharza, czyli nożem. Do tej pory żaden konkurs kulinarny w kraju nie „sprawdzał” techniki krojenia szefów kuchni, więc dlatego postanowiliśmy dodać ten trudny, ale bardzo widowiskowy element do festiwalu.
Już kilka lat komentując zmagania festiwalowe kucharzy, Jean Bos powiedział: „ Pstrąg to bardzo trudny ryb”, choć nie wiedział, co jeszcze wymyślą twórcy i autorzy tego kulinarnego święta.
Oczywiście nasza redakcja będzie śledziła zmagania kucharzy, a o ich wynikach poinformujemy Państwa we właściwym czasie. Tymczasem zapraszamy do odwiedzenia perły uzdrowisk polskich i to nie tylko z okazji festiwalu. Warto tam być.