Festiwal Pstrąga 2025!

Autor: 
inf. Starostwo Powiatowe
01.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
09.jpg
06.jpg

Smaki, uśmiechy i dobra energia w Lądku-Zdroju.
W sobotę, 9 sierpnia Stawy Biskupie w Lądku-Zdroju stały się kulinarnym sercem regionu. Kolejna edycja Festiwalu Pstrąga przyciągnęła tłumy mieszkańców i gości, którzy przybyli spróbować regionalnych smaków, spędzić czas na świeżym powietrzu i spotkać się w świetnej atmosferze.
W wydarzeniu wzięli udział m.in. przedstawiciele władz Powiatu Kłodzkiego:
Małgorzata Jędrzejewska-Skrzypczyk – starosta kłodzki
Zbigniew Łopusiewicz – przewodniczący Rady Powiatu Kłodzkiego
Michał Cisakowski – etatowy członek Zarządu Powiatu Kłodzkiego

Jedną z największych atrakcji kulinarnych był „pstrąg kłodzki” jako produkt regionalny przyrządzany
w największej w Polsce plenerowej patelni, a także pokaz gotowania w wykonaniu samorządowców – starosty Małgorzaty Jędrzejewskiej-Skrzypczyk, Michała Cisakowskiego, członka Zarządu i Kazimierza Szkudlarka, zastępcy Burmistrza Lądka-Zdroju, wraz z mistrzem kulinarnym Zbigniewem Koźlikiem. Udowodnili oni, że lokalnego pstrąga można przygotować z sercem i smakiem na różne sposoby.
Nie zabrakło też regionalnych potraw serwowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, a także przez uczniów z Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy-Zdroju, którzy zachwycili smakiem i profesjonalizmem pod kierunkiem mistrza patelni plenerowej Waldemara Załuskiego. Na stoiskach wystawców można było kupić lokalne produkty – sery i miody, biżuterię oraz rękodzieło.
Było smacznie, kolorowo i – co najważniejsze – rodzinnie.
Serdecznie dziękujemy burmistrzowi Lądka-Zdroju Tomaszowi Nowickiemu za gościnę oraz Centrum Kultury i Rekreacji w Lądku-Zdroju oraz Wydziałowi Rozwoju, Promocji i Kultury Starostwa Powiatowego w Kłodzku za znakomitą organizację wydarzenia.
Już dziś zapraszamy na kolejną edycję – Festiwal Pstrąga wróci za rok.

Wydania: