Śnieżnicki Klub Biznesu
W dniu 29.11.ub.r. odbyło się spotkanie samorządowców i przedsiębiorców z Ziemi Kłodzkiej w ramach Śnieżnickiego Klubu Biznesu w Hotelu Abis w Bystrzycy Kłodzkiej. Coraz trudniejsza sytuacja społeczna i ekonomiczna w kraju, będąca następstwem kryzysu gospodarczego, dopinguje osoby zajmujące się biznesem do skupiania się w grupach. Tylko poprzez nie ich głosy niezadowolenia mogą być bardziej donośne i mocniej można artykułować obawy o przyszłość prowadzonych firm. Właśnie ten temat był dominujący na odbytym spotkaniu. Już samo hasło spotkania było zachęcające: „Smaczne bo sudeckie”. Czyż nie brzmi to obiecująco?
Koordynator ŚKB – Adam Jaśnikowski podzielił się wrażeniami z rozmów z lokalnymi przedsiębiorcami.
– Wielu zastanawia się, kiedy zamknąć interes. Już teraz czy po Nowym Roku... Spotkanie miało ich wyrwać z tego marazmu. Trzeba dodać choć odrobinę optymizmu w czasach, gdy koszty prowadzenia biznesu rosną w tempie ekspresowym, a środków na jego wsparcie jest coraz mniej i potencjalni klienci ograniczają też swoje wydatki na zakupy.
To tylko jeden z problemów do rozwiązania. Trudno oczekiwać, że stanie się tu cud, tym cenniejsza jest inicjatywa Śnieżnickiego Klubu Biznesu. Być może najważniejszą jego częścią były spotkania nieoficjalne, gdzie przedsiębiorcy rozmawiali o swoich potrzebach i wymieniali się kontaktami. Bez takiej współpracy będzie im bardzo trudno. A kto nie zechciałby zjeść kiszonej kapusty od państwa Alicji i Józefa Piesiaków z Krosnowic? Albo skosztować pstrąga ze Stawów Biskupich z Lądka Zdroju czy z Goszowa od pana Dominika Gibowicza?
To tylko przykłady produktów, o których śmiało można powiedzieć „Smaczne bo sudeckie”. A są u nas przecież jeszcze serownie, młyn, hodowle owiec czy bydła, pasieki nawet trudno zliczyć...
Koordynator Śnieżnickiego Klubu Biznesu – Adam Jaśnikowski na wstępie spotkania wskazał, że z każdym tygodniem wzrasta zainteresowanie działalnością klubu, który chce być wyrazicielem opinii swoich członków i sympatyków. I jednych, i drugich przybywa, bo wyjście im naprzeciw właśnie poprzez takie konferowania pozwala bezpośrednio wskazać problemy, podsunąć pomysły na ich rozwiązanie, posłuchać zaproszonych przedstawicieli władz różnego szczebla. Jest bardzo duży pesymizm w gronie przedsiębiorców, niepewność cen i zachowań konsumentów, a to prowadzi do zawieszania działalności lub zamykania biznesów. Wielu przedsiębiorców zastanawia się, jak przetrwać na rynku. Niektóre pensjonaty i hotele zdecydowały, że otwierają się tylko w sezonach turystycznych. Obawiamy się sezonowego zwiększenia bezrobocia w sektorze turystycznym. Śnieżnicki Klub Biznesu wspólnie z producentami i rolnikami dążą, by wyroby lokalnych producentów, którzy przygotowują choćby przetwory „smaczne bo sudeckie”, znalazły się w lokalnych hurtowniach i pensjonatach.
Piotr Wdowiak – drugi koordynator Klubu Biznesu – hotelarz z Bystrzycy Kłodzkiej – wskazuje, że przy obecnej sytuacji gospodarczej kraju, wywołanej rosnącą inflacją i niepokojącą zwyżką cen towarów i usług, przedsiębiorcy bardzo chętnie biorą udział w tego typu spotkaniach i dzielą się swymi doświadczeniami.
Alicja i Józef Piesiak producenci przetworów kiszonych – opowiedzieli o przetworach wytwarzanych przez ich firmę rodzinną – kiszone kapusty, ogórki, buraki. Poczęstowali wszystkich swoimi wyrobami.
Zbigniew Szczygieł – radny sejmiku, prezes Wołowiny Sudeckiej – mówił o sukcesach integracji rolników i firm produkujących żywość. Wskazywał plusy integracji biznesu wokół tematów żywności z Sudetów, a także wokół turystyki. Budujmy społeczeństwo obywatelskie! Jak? Wspierajmy się i wymieniajmy naszymi produktami czy usługami – apelował do przedsiębiorców.
O możliwej pomocy organizacyjnej i finansowej mówili przedstawiciele m.in. Fundusz Regionu Wałbrzyskiego i Karkonoskiej Izby Gospodarczej. Cenne były prezentacje możliwych dotacji i niskooprocentowanych pożyczek, o które mogą starać się przedsiębiorcy, np. na wyposażenie stanowisk pracy czy podnoszenie kwalifikacji pracowników branży budowlanej.
Jerzy Dudzik – były szef AGROREG w Nowej Rudzie przedstawił najnowsze informacje na temat możliwych środków z UE z Urzędu Marszałkowskiego – obiecał też pomoc w przygotowywaniu projektów do Unii Europejskiej,
W spotkaniu wzięli udział przedsiębiorcy, rolnicy z Ziemi Kłodzkiej, samorządowcy wspólnie z dr Pawłem Bojanowskim i Justyną Olchawą z Karkonoskiej Izby Gospodarczej i Funduszem Regionu Wałbrzyskiego oraz lokalne media.
W przypadku zainteresowania współpracą i działalnością Śnieżnickiego Klubu Biznesu, zapraszamy do kontaktu telefonicznego lub osobistego z Adamem Jaśnikowskim 792022777 lub z Piotrem Wdowiakiem z Hotel Abis w Bystrzycy Kłodzkiej.