Certyfikat pobicia rekordu guinessa już w rękach Starosty Kłodzkiego
Kłodzku dotarł długo wyczekiwany certyfikat oficjalnie potwierdzający pobicie rekordu guinnessa. Bicie rekordu podjęto 6 października 2018 r. na Twierdzy Kłodzkiej, gdzie głównym wyzwaniem było ugotowanie jak największej ilości zupy typu krupnik. W tej akcji udział brało 22 kucharzy, którzy w 8 godzin ugotowali 500 kg krupniku. W rekordowej zupie znalazło się: 100 kg ogonów wieprzowych, 75 kg kaszy, 200 kg ziemniaków, 45 kg warzyw, 2 kg dodatkowych mięs, 10 kg soli, 3 kg pieprzu, kilogram ziela i liścia laurowego. W efekcie powstała zupa, którą mogło zjeść 2850 osób. Głównymi bohaterami a zarazem inicjatorami tego przedsięwzięcia byli: Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, starosta kłodzki – Maciej Awiżeń oraz Michał Piszko – burmistrz Miasta Kłodzka. Relacja z wydarzenia: http://www.powiat.klodzko.pl/…/starostwow-klodzku-bije-rek…
Przy oficjalnym otwarciu przesyłki od światowego biura rekordów guinnessa, w starostwie powiatowym byli, od lewej: Marcin Bożek – prezes Stowarzyszenia Kucharzy Bez Granic, Marek Nowak – sekretarz Stowarzyszenia oraz starosta
kłodzki – Maciej Awiżeń. My też mamy swój rekord guinnessa.