Moringa - cudowne drzewo
U podnóży Himalajów rosną drzewa, około pięć do dziesięciu metrów wysokie, z pęczkami małych owalnych liści i delikatnie pachnącymi kwiatami kremowego koloru. Są to drzewa Moringi olejodajnej (Moringa oleifera) – najczęściej uprawianego z 14 gatunków z rodziny moringowatych, zwanego również „cudownym drzewem” lub drzewem chrzanowym, z uwagi na charakterystyczny smak korzeni, podobny do smaku chrzanu. Drzewo moringa od lat wykorzystywane jest jako surowiec do produkcji kosmetyków oraz środków spożywczych. Moringa zyskała także popularność w medycynie ajurwedyjskiej.
„Nazywane jest ono cudownym drzewem gdyż każda jego część jest pożyteczna” – mówi Balbir Mathur, prezydent Trees for Life International, amerykańskiej organizacji non-profit, która dostarcza pomocy rozwojowej poprzez sadzenie drzew owocowych, między innymi właśnie moringi – „Korzenie, liście, kora, części owoców oraz nasion – wszystko może zostać wykorzystane i lista zastosowań staje się coraz dłuższa”.
Pierwotnie moringa pochodzi z północnych Indii, ale dziś występuje powszechnie w całej Azji, Afryce i Ameryce. Przez setki lat w osadach rozwijających się krajów moringa, a raczej jej poszczególne części, wykorzystane byłe na różne sposoby: jako lekarstwo, pokarm, źródło oleju, naturalny pestycyd, środek czyszczący, a ostatnio nawet, jako biopaliwo.
Moringa jest niezwykle wytrzymała. W Afryce znana jest ona jako nebedies, co oznacza „nigdy nieumierające drzewo”, gdyż rośnie ona na mało wydajnej ziemi, odrasta po wycięciu i jako jedno z nielicznych drzew na ziemi, produkuje owoce w okresie suszy.
Roślina bogata jest w wiele witamin i składników odżywczych. Spośród całego ich wachlarza zawiera: A, E, B1, B2, B3 oraz C.
Składniki mineralne zawarte w morindze to: miedź, wapń, mangan, magnez, fosfor, cynk, chrom, żelazo, bor oraz potas.
Na tym jednak nie koniec. Okazuje się, że poszczególne elementy tego drzewa są bogate w kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6 oraz omega-9) oraz aminokwasy. Moringę zalicza się do grupy tzw. super foods.
Jeszcze inna, równie przydatna właściwość Moringi oleifera zafascynowała naukowców: zmiażdżone nasiona moringi są w stanie oczyścić zanieczyszczoną wodę. Właściwość ta może uratować życie wielu ludziom: Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) szacuje, że zanieczyszczona woda, złe warunki sanitarne i niewystarczająca higiena zabija rocznie 1,6 milionów ludzi na świecie.
Oczyszczanie wody następuje w dwóch etapach. Najpierw woda musi zostać oczyszczona z substancji takich jak minerały, resztki roślin i bakterii. Ponieważ nie wszystkie zabrudzenia z taką samą łatwością opadają na dno podczas oczyszczania, do wody dodaje się środki koagulacyjne, które pomagają „skleić” te zanieczyszczenia ze sobą, umożliwiając ich wyłapanie przez filtry oczyszczające czy też ich łatwiejszą sedymentację. Drugim etapem jest dezynfekcja, mająca na celu zabicie patogenów; do tego celu używa się związków chloru, ozonu, wodoru i ultrafioletu. Moringa oleifera może znaleźć zastosowanie w pierwszym etapie oczyszczania – nie tylko w krajach rozwijających się, ale również w wysoko rozwiniętych państwach. Do uzdatniania wody przemysłowej, najczęściej używanymi dziś środkami koagulacyjnymi są sole aluminium.
Ponieważ moringa oleifera jest nietoksyczna oraz ulega biodegradacji, jak również jej nasiona mają zdolność usuwania mętności wody, gliny oraz bakterii i jest ona podobnie efektywna jak sole aluminium – jest bardzo dobrą alternatywą.
Korzyści płynące ze stosowania Moringi:
• moringa wpływa pozytywnie na pracę układu krążenia i prawidłową pracę serca,
• wspomaga pracę mózgu oraz układu nerwowego,
• jest naturalną, dobrze przyswajalną przez organizm multiwitaminą, dzięki czemu pozytywnie działa na naszą odporność,
• obniża cholesterol,
• zapobiega powstawaniu stanów zapalnych oraz łagodzi istniejące,
• wspomaga regulację poziomu cukru we krwi,
• reguluje ciśnienie, zapobiega nadciśnieniu,
• normuje poziom enzymów w wątrobie,
• działa antybakteryjnie i antywirusowo,
• wspomaga gojenie się ran,
• posiada właściwości przeciwgrzybicze i antywirusowe,
• jest naturalnym antybiotykiem,
• poprawia jakość snu,
• zawiera dużo białka,
• olejek tłoczony na zimno jest doskonałym środkiem do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci,
• świetnie sprawdza się jako kosmetyk przy cerze suchej, dojrzałej, ze zmarszczkami,
• powstrzymuje wypadanie włosów,
• pozytywnie wpływa na gospodarkę wapniową organizmu,
• pomaga w utrzymaniu zdrowych stawów i kości,
• wspomaga metabolizm i sprzyja odchudzaniu,
• zawiera bardzo wysoką zawartość antyoksydantów (jest w niej aż czterdzieści sześć przeciwutleniaczy),
• usprawnia perystaltykę jelit,
• łagodzi dolegliwości żołądkowe, chroni także przed wzdęciami i zaparciami.
Jak stosować moringę?
Owoce i młode pędy należy gotować i spożywać po ugotowaniu. Liście, które mają delikatny posmak, porównywalny ze smakiem rzeżuchy, można używać w charakterze dodatku do sałatek, zup, różnych koktajli oraz szejków.
W kuchni wykorzystuje się również olej moringa. Powinno się go spożywać na zimno, ponieważ w wyższej temperaturze może tracić swoje cenne zalety (np. utleniają się antyoksydanty). Powinien być przechowywany w zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Smak moringi jest niezwykle subtelny, dlatego można stosować ją jako dodatek do dań słodkich oraz wytrawnych. Dobrze się komponuje z jogurtami, serkami, humusem, może być składnikiem smoothie i soków owocowo–warzywnych. Z liści możemy również zaparzyć herbatę.
Moringa dostępna jest w sklepach z suplementami oraz w sklepach ze zdrową żywnością w postaci sproszkowanych liści. Optymalna ilość spożycia to dwie, maksymalnie trzy łyżeczki dziennie. Jeżeli pierwszy raz przyjmujemy preparat – lepiej jest zacząć od mniejszych dawek.
Ze względu na wcześniej wymienione właściwości warto wprowadzić moringę do swojego codziennego menu!
Uwaga! Moringa jest absolutnie przeciwwskazana dla kobiet w ciąży, ponieważ może wywoływać skurcze macicy, które w konsekwencji mogą powodować poronienia. Jeżeli przyjmujemy leki, należy uzgodnić suplementowanie moringi z lekarzem, gdyż roślina ta może wchodzić w interakcje z niektórymi z nich.
Ciekawostki:
• Olej z nasion moringi nie jełczeje, nadaje się do użycia nawet przez kilka lat.
• Drzewo moringa uprawiane jest w celu pozyskiwania biopaliwa.
• Sproszkowane liście moringi mogą posłużyć do uzdatniania wody.
• Olej z nasion moringi wykorzystywany jest do wyrabiania mydła i farb.
• Pierwsze informacje na temat zastosowań oleju z nasion drzewa moringa pochodzą z 1400 roku przed naszą erą.
W starożytnym Egipcie był on ważnym składnikiem kosmetyków przeciwstarzeniowych.
źródła: Moringa – Sue Nelson, Marlene Rau, StaloweZdrowie.pl