Zdrowie ukryte w bananach
Banany są jednymi z najpopularniejszy owoców tropikalnych, które trafiają na nasz rynek. Przy ich wyborze kierujemy się najczęściej ceną i ewentualnie stopniem dojrzałości.
Regularne spożywanie bananów poprawia pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza nasze jelita do produkcji dobrych bakterii. Mikroelementy zawarte w bananach mają też świetny wpływ na naszą urodę – poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, opóźniają procesy starzenia i pojawiania się zmarszczek.
Jednym słowem – banany to najlepsza broń w walce o zdrowie i urodę. Dlaczego jeszcze warto je spożywać:
Poprawiają nastrój – zawierają tryptofan, który jest aminokwasem egzogennym (organizm samodzielnie go nie wytwarza – trzeba dostarczać go wraz z pożywieniem). Podczas jego rozkładu wytwarza się serotonina, czyli hormon odpowiedzialny za pozytywny nastrój i dobre samopoczucie. Wysoki poziom tryptofanu w bananach sprawia, że są idealnym naturalnym antuidotum na trudne dni, przy czym zapobiegają rozwijaniu się depresji.
Zapewniają uczucie sytości – skrobia oporna nie jest trawiona do cukru prostego – glukozy, tylko jest rozkładana w jelitach, gdzie ulega procesowi fermentacji. Dzięki temu wypełnia jelito i zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Już jeden banan zabije głód i ograniczy chęć sięgania po niezdrowe przekąski.
Oczyszczają jelita – pektyny zawarte w bananach tworzą w naszym przewodzie pokarmowym naturalną ochronę, pomagając usuwać z jelit złogi pokarmowe. Regularne jedzenie bananów zapewnia systematyczne oczyszczanie przewodu pokarmowego.
Karmią „dobre” bakterie – banany zawierają oligofruktozę i inulinę, które przyspieszają ruchy jelit, zwiększają poziom metabolizmu, zapobiegają problemom z zaparciami.
Regulują ciśnienie – zawierają potas, który należy do najpotrzebniejszych nam mikroelementów. Jego zadaniem jest przede wszystkim regulacja gospodarki wodnej w naszym organizmie, utrzymywanie w normie ciśnienia krwi, stymulowanie pracy nerek. Odpowiada też za pracę mięśni, koncentrację i zdolności nauki.
Działają antystresowo – banany zawierają magnez odpowiadający za prawidłową pracę serca, mięśni oraz układu nerwowego. Jeśli w codziennej diecie jest go za mało, zaczynamy odczuwać nerwowość i przemęczenie, pojawiają się też skurcze mięśni. Już jeden banan dziennie zapewni taką dawkę magnezu, dzięki której unikniemy objawów niedoboru.
Zapewniają zdrowe włosy i paznokcie – zawierają cynk niezbędny do prawidłowej pracy wielu narządów.
Pobudza on do pracy m.in. trzustkę i tarczycę, wchodzi w skład wielu enzymów, poprawia odporność organizmu, pozytywnie wpływa na wzrok, łagodzi dolegliwości w wielu chorobach skóry. Cynk poprawia też stan włosów i paznokci, które są bardzo czułe na pierwsze objawy niedoboru.
Poprawiają odporność – posiadają selen, który, choć jest pierwiastkiem śladowym znajdującym się w naszym organizmie w minimalnych dawkach, lecz objawy jego niedoboru mogą być poważne. Selen wspomaga pracę układu odpornościowego, pobudza organizm do walki z infekcjami i zakażeniami, wpływa też pozytywnie na pracę serca i chroni przed miażdżycą.
„Wymiatają” jelitowe śmieci – błonnik zawarty w bananach można nazwać miotełką układu pokarmowego, gdyż wymiata z jelit wszystkie zalegające złogi czy substancje toksyczne. Błonnik nie jest trawiony, ale w żołądku zwiększa swoją objętość, gdyż pęcznieje pod wpływem wody. Dzięki temu na długo zapewnia uczucie sytości.
Chronią układ nerwowy – zawierają witaminę B6, która uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych w naszym organizmie. Dostarczana jest z pożywieniem, a magazynowana w wątrobie, nerkach, mięśniach i mózgu.
Potrzebuje jej przede wszystkim nasz układ nerwowy i odpornościowy. Jeśli mamy jej za mało, pojawia się drażliwość, sucha skóra, anemia, wypadanie włosów.
Opóźniają procesy starzenia – spora ilość antyoksydantów – naturalnych przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami, przyczyniającymi się do powstawania wielu groźnych chorób: nadciśnienia, cukrzycy, miażdżycy czy nowotworów, przyspieszając też procesy starzenia. Bogate w antyoksydanty banany warto jeść więc zarówno dla zdrowia, jak i zachowania młodości.
Zapewniają dobry wzrok i mniej zmarszczek – zawierają beta-karoten, który reguluje prawidłowe funkcjonowanie wzroku, poprawia odporność oraz spowalnia procesy starzenia i powstawania zmarszczek. Zapobiega też chorobom serca i polecany jest w profilaktyce antynowotworowej. Choć banany nie mają aż tyle beta-karotenu, co na przykład marchew, są z pewnością smaczniejszą alternatywą dla dostarczania tego potrzebnej nam substancji.
Zapobiegają niedokrwistości – dzięki zawartości żelaza, będącego jednym z najważniejszych mikroelementów, który stymuluje odporność i proces regeneracji tkanek, bierze udział w produkcji hemoglobiny, zapobiega anemii i aktywnie walczy z wolnymi rodnikami. Najwięcej żelaza znajdziemy w czerwonym mięsie, lecz także banany są bogate w ten życiodajny pierwiastek.
Zawierają kwas foliowy – kwas ten pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy. Jest też niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu w łonie matki. Nie bez powodu jest to pierwsza witamina, jaką przepisują lekarze kobietom w ciąży. Warto więc dostarczać ją nie tylko w postaci tabletek, ale też w codziennych posiłkach. Już jeden banan dziennie wystarczy, by zapewnić naszemu organizmowi odpowiednią dawkę tego składnika.
Zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu ruchu – zawierają mangan, który jest niezbędny do prawidłowej budowy i funkcjonowania kości, konieczny w profilaktyce osteoporozy. Powinny o nim pamiętać także osoby, które zawodowo lub amatorsko uprawiają sport. Zawartość manganu w jednym średnim bananie całkowicie zaspokoi dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na ten pierwiastek.
Zapewniają odporność organizmu – jednym z wielu składników jest również witamina C, która nie tylko poprawia ogólną odporność organizmu, ale też bierze udział w syntezie wielu hormonów, w tym nerwowych.
Prawidłowy poziom witaminy C pomaga więc nie tylko cieszyć się zdrowiem podczas chłodnych dni, ale też uspokaja układ nerwowych. Co prawda, najwięcej witaminy C znajduje się w owocach cytrusowych, jednak banany są również bogatym źródłem tego składnika.
Są źródłem energii – wartość energetyczna jednego średniego banana to około 160 kilokalorii. Choć owoc ten uważany jest za dość kaloryczny, chętnie sięgają po niego osoby aktywnie uprawiające sport. Banan dostarcza nie tylko mnóstwo energii, ale jest wielowitaminową „pigułką”, dzięki czemu przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku, a przy tym uzupełnia niedobory mikroelementów, zalecany jest również rekonwalescentom, a także osobom niedożywionych, np. chorym na anoreksję.
Pomagają przy zgadze i wrzodach – banany to również skuteczny środek na zgagę. Lekko niedojrzałe, zielonkawe owoce mogą też zapobiegać wrzodom. Ich miąższ zawiera dużo skrobi, która wyścieła błonę śluzową żołądka, chroniąc ją przed uszkodzeniami wywołanymi przez soki trawienne.
Pomagają w walce z biegunką – dojrzałe owoce (te z ciemnobrązową skórką) mogą być lekiem przy kłopotach trawiennych. Działają bowiem zapierająco, zwalczając biegunki. Zmiksowany miąższ jest ponadto łatwostrawny i nie obciąża podrażnionych jelit przy chorobach przewodu pokarmowego.
Ułatwiają zasypianie – koktajl z banana i szklanki mleka ułatwia zasypianie. Taki drink jest dobrym źródłem tryptofanu – aminokwasu, z którego w organizmie wytwarzana jest serotonina. Wpływa ona na dobre samopoczucie i zapewnia zdrowy, mocny sen.
Wspomagają pamięć – dieta bogata w banany wspomaga układ nerwowy. Średni owoc zawiera niemal tyle samo magnezu, co garść orzechów. Pierwiastek ten bierze udział w dostarczaniu energii dla mózgu. Dzięki temu banany poprawiają pamięć i koncentrację.
Jak widać regularne spożywanie bananów przynosi wiele korzyści ale pozostaje dylemat podczas zakupów tych owoców jakie banany wybrać: zielonkawe, czy może żółte, dojrzałe z brązowymi kropkami?
Niektórzy naukowcy uważają, że niedojrzałe banany zawierają więcej witamin i minerałów, z kolei inni twierdzą, że tych różnic nie widać i co więcej, dojrzałe owoce są o wiele zdrowsze. Musimy więc sami zdecydować pamiętając jednak, że dojrzałe banany mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego też ich jedzenia powinny unikać osoby chorujące na cukrzycę (powinny wybierać raczej zielone owoce). Smacznego.