Dni otwarte w Zespole Szkół Agrotechnicznych w Bożkowie
Jak co roku w okolicach marca nasza szkoła zorganizowała „Dni Otwarte” dla młodzieży ze szkół gimnazjalnych. Tym razem uroczystość tę wzbogacono o nowe oryginalne atrakcje.
W piątek, 9 marca, wychowawcy – p. Jowita Proszek i p. Arkadiusz Czerniawski – zorganizowali dla chętnych gimnazjalistów nocleg w internacie. Uczniowie samodzielnie przygotowali kolację – pizzę, a następnie wyciszali się, biorąc udział w warsztatach z zakresu wyszywania. Szczególną atrakcją dla młodzieży okazał się alarm nocny przeprowadzony przez chłopców z klasy IV A. Po nocnych przeżyciach gimnazjaliści z ochotą pałaszowali śniadanie przygotowane przez siebie i p. Sylwię Radaczyńską, czekał ich bowiem kolejny dzień pełen wrażeń....
Dzień Otwarty w sobotę – 10 marca obfitował w wiele wydarzeń. O godzinie 9.00 pani wicedyrektor Grażyna Wacławik przywitała przybyłą młodzież gimnazjalną wraz z opiekunami. Uczniowie reprezentowali szkoły z Nowej Rudy, Słupca, Ścinawki, Kłodzka, Ząbkowic, Chocieszowa i Dzikowca. Następnie swój wykład na temat specyfiki i różnych aspektów pracy weterynarza i technika weterynarii wygłosiła p. Martyna Szczesiul – lekarz weterynarii i specjalista chirurgii zwierząt. Pani Szczesiul wspominała wielokrotnie o dużym zapotrzebowaniu na rynku pracy na techników weterynarii, a taki kierunek nasza szkoła ma w ofercie edukacyjnej na następny rok. Po prelekcji młodzież uczestniczyła w licznych warsztatach. Każdy mógł znaleźć coś ciekawego dla siebie. Uczniowie klasy I Tg wraz z p. Karoliną Nowak w pracowni architektury krajobrazu inspirowali gimnazjalistów do tworzenia ciekawych prac pt. „Las w szkle”. Tuż obok p. Joanna Dziadosz na warsztatach przyrodniczych zachęcała do samodzielnego eksperymentowania w poszukiwaniu skrobi, witaminy C oraz zaznajamiała uczniów z obsługą mikroskopów Delta Optical BioLight 200. Gimnazjaliści przeprowadzili samodzielnie próbę na daltonizm smakowy. Ze szkolnej kuchni unosiły się tymczasem niesamowite, kuszące zapachy potraw przygotowywanych przez uczniów ZSA pod bacznym okiem p. Katarzyny Korus- Szydło i p. Julii Tasz. Naleśniki, pizza i pierogi zniknęły w okamgnieniu. Po pysznym posiłku gimnazjaliści mogli zrelaksować się, tworząc piękne obrazy na warsztatach plastycznych pt. „Malowanie martwej natury” w pracowni p. Małgorzaty Nodzyńskiej- Wilczek. W tym samym czasie p. Dorota Pudełko zachęcała do wspólnego „spalania kalorii” w tańcu. Nie zabrakło odważnych, którzy próbowali swoich sił w strzelaniu do tarczy, oczywiście, pod bacznym okiem żołnierzy z 22 Karpackiego Batalionu Piechoty Górskiej w Kłodzku. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się jazda próbna samochodem po placu przed budynkiem szkoły pod fachową opieką instruktora nauki jazdy – p. Tomasza Nykiela. Warsztaty przeplatane były interesującymi wykładami i bogatymi pokazami multimedialnymi. Pani Marzena Wolny przygotowała mnóstwo materiałów, w tym próbki, na temat technologii żywności, a p. Tomasz Wojnarowski poprowadził wykład o dronach i współczesnej mechanizacji w rolnictwie. Wszystkie ważne wydarzenia uchwycił na zdjęciach niezastąpiony szkolny fotograf p. Marek Krukowski. Nad harmonogramem i porządkiem dnia czuwała p. Mirosława Krukowska wraz z nauczycielami i uczniami ZSA w Bożkowie. Nasi goście wychodzili ze szkoły zadowoleni, uśmiechnięci i pełni pozytywnej energii. Czekamy na Was we wrześniu i zachęcamy do odwiedzania internetowej galerii zdjęć z Dni Otwartych na stronie naszej szkoły!