RST w Polanicy Zdroju zwycięzcą w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Francuskie Menu"

Autor: 
Magdalena Bregin
rst1a.jpg
rst4a.jpg

W czerwcu 2016 roku, grupa uczniów I klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Regionalnej Szkole Turystycznej, w ramach zajęć z języka francuskiego zawodowego, przystąpiła do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego pod nazwą Francuskie Menu, zaproponowanego przez sieć sklepów Intermarché (artykuł dot. przystąpienia do konkursu, przygotowania dania konkursowego znajduje się na stronie internetowej szkoły: www.rst.ng.pl). Wyniki otrzymaliśmy podczas wakacji. Spośród zwycięzców znalazła się Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy Zdroju (zgłoszenie zostało wysłane przez nauczyciela i opiekuna grupy). Jury konkursowe wybrało trzy autorskie przepisy, inspirowane kuchnią francuską, nadesłane przez uczestników z Polski – między innymi naszą TARTĘ GRUSZKOWĄ z francuskimi serami (camembert, bleu, cantal). Nagrodą był udział w warsztatach kulinarnych wartości 5.000 zł, prowadzonych przez eksperta kulinarnego, pasjonata kuchni świata i organizatora wielu wydarzeń kulinarnych p. Wojtka Lewandowskiego.
Warsztaty odbyły się 27.09.2016 r. w hotelu Alpejski w Polanicy Zdroju i uczestniczyło w nich 11 uczniów RST. Pod okiem mistrza kuchni, przygotowywaliśmy specjalności kuchni francuskiej, która od niedawna została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Pierwszą potrawą, którą przyrządziliśmy w grupach był słynny lapin au vin (królik w winie). Jest to popularne danie francuskie – mięso z królika z marchewką, cebulą i pieczarkami, duszone w czerwonym winie Pinot Noir, podawane z bagietką. W tradycyjnym i oryginalnym przepisie, używa się koguta zamiast królika (coq au vin). Kolejną potrawą było danie rybne – zębacz w sosie winno-maślanym (poisson-chat au sauce beurré de vin blanc) podawany z frytkami z boczniaków i z czosnku. Na deser – sławne naleśniki francuskie Crepes Suzette flambées, podawane w sosie pomarańczowym. Poezja smaku i niezapomniane doświadczenia przy flambirowaniu naleśników!!!! Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty udziału w warsztatach, wręczone przez organizatora konkursu – firmę Sky Dreams z Poznania oraz zrobiliśmy pamiątkowe zdjęcie. Przy pożegnaniu zapytaliśmy p. Wojtka, co chciałby przekazać młodym, jeszcze niedoświadczonym pasjonatom gotowania i być może przyszłym szefom kuchni. Odpowiedział, że zanim będziecie eksperymentować i „bawić się gotowaniem”, trzeba zdobyć podstawową wiedzę gastronomiczną – zanim będziecie szukać nowych smaków i pomysłów na farsz do pierogów, trzeba umieć zrobić dobre ciasto na pierogi. Cenna wskazówka nie tylko dla uczniów Regionalnej Szkoły Turystycznej.

Wydania: