Międzyleski Festiwal Pierogów

Autor: 
Mirosław Awiżeń
pier1.jpg
pier2.jpg

... pierogi, pierogi, pierogi... – trudno łączyć z festiwalem, ale tak właśnie było w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury w Międzylesiu 22 października 2016 roku. A jak „festiwal” to i feeria barw, smaków i wyglądu naszych pierogów.
I to w ok. „SZEŚĆDZIESIĘCIU odsłonach.
I żółte i czerwone (buraczkowe) i brązowe i pachnące grzybami i warzywami, owocami. Gotowane i podpiekane... o mój Boże - jakich cudów dokonały nasze, międzyleskie gospodyni z tak, wydawałoby się prostackiego pieroga. A więc konsumowałem, zachwycałem się, Krynia „obkupiła” pierogi „na jutro” ...
Oprawę artystyczną zapewnił zespół „Międzylesianie. Była też kawiarenka...
I, jak widać, mnóstwo ludzi. To się nazywa górnolotnie „integracją społeczną”, która tu, w gminie Międzylesie, jest powszechnym faktem.
**
22 października został zorganizowany w MGOK „I Międzyleski Festiwal Pierogów”. Podczas festiwalu odbył się konkurs na „Najlepsze Międzyleskie Pierogi”. Do rywalizacji o tytuł najlepszych pierogów zgłosiło się 16 następujących ekip: Małgorzata Jurkiewicz, Worosz Zofia, Maria Piotrowicz, Bronisława Urbanowicz, Małgorzata Bojanowska, Maria Dudek, Koło Młodych Gospodyń z Domaszkowa, Sołectwo Domaszków, Kuchareczki Radne, Rada Sołecka Szklarnia, Zarząd Koła Emerytów, Koło Gospodyń Roztoki, Zajazd „Byczy Róg”, Sołectwo Lesica, Przedszkole Międzylesie, Zespół Szkół Międzylesie.
Komisja konkursowa w składzie: przedstawiciele Hotelu „Abis” z Bystrzycy Kł: Magdalena Rychlik, Agata Kowal, Marcin Kijanka; nauczyciel Sztuki Kulinarnej z Regionalnej Szkoły Turystycznej z Polanicy Zdrój - Bogusława Karpińska; właścicielka Agroturystyki „ Skowronki” z Radochowa - Karina Fuglińska; burmistrz Tomasz Korczak; ks. dziekan Jan Tracz - oceniała pierogi w dwóch kategoriach: „pierogi ruskie” i „pierogi z innym farszem”.
W kat.„Pierogi ruskie” spośród 13 rodzajów wyłoniono trzech zwycięzców:
I miejsce Rada Sołecka Szklarnia,
II miejsce Przedszkole Międzylesie,
III miejsce Szkoła Międzylesie.
W kat. „Pierogi z innym farszem” komisja po burzliwych obradach spośród 47 rodzajów pierogów wyłoniła następujących zwycięzców:
I miejsce Sołectwo Domaszków –pierogi z fetą i suszonymi pomidorami
II miejsce Kuchareczki Radne – zielone pierogi ze szpinakiem
III miejsce Sołectwo Domaszków –pierogi z kapustą włoską i orzechami włoskimi.
Moc gratulacji dla zwycięzców obu kategorii i zapraszamy na szaleństwo z pierogami za rok.

Wydania: