Wołowina sudecka - konferencja

Autor: 
inf. M. Zilbert
wołowina.jpg

W willi Orle Gniazdo w Szklarach 7 sierpnia br. odbyła się kolejna już w powiecie kłodzkim konferencja pt. „Żywność wysokiej jakości szansą na zrównoważony rozwój obszarów górskich” zorganizowana przez Klaster Wołowiny Sudeckiej.
Podczas spotkania poruszono kwestie hodowli bydła w rejonie Sudetów na przykładzie rozwoju gospodarki w rejonach górskich w wielu krajach np. Austrii, Szwajcarii czy we Włoszech. Regiony górskie w Polsce posiadają również bardzo duży potencjał w zakresie produkcji żywca wołowego, gdzie wiele osób widzi realną szanse rozwoju. Klaster zachęca sudeckich producentów do współpracy w organizacjach rolniczych i wymiany doświadczeń
w hodowli, co z pewnością przełoży się na zwiększenie zysku i większą promocję spożycia wołowiny w Polsce. W konferencji uczestniczyli między innymi: marszałek Cezary Przybylski, starosta Maciej Awiżeń, prezydent Wałbrzycha Roman Szełemej oraz prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Jerzy Wierzbicki prezes Polskiego Związku Producentów Bydła Mięsnego i Ryszard Czerwiński dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

Wydania: