Akcja: Kulinaria
Biblioteka Centrum Kultury i Rekreacji w Lądku-Zdroju zorganizowała dla swoich młodych czytelników w okresie ferii zimowych niezwykłe zajęcia pt.: „Akcja: Kulinaria!”. Zajęcia prowadzone metodą projektu miały na celu zapoznanie uczestników z kilkoma tematami związanymi z gotowaniem i kuchniami świata. Odbyły się zajęcia z przygotowywania fantazyjnych kanapek i sałatki owocowej, na koniec których była wielka uczta. Na zajęciach dzieci poznały kuchnie świata i tradycyjne dania wielu narodów, a potem wykonywały miniaturki tych potraw z plasteliny. Inne spotkanie poświęcone było zasadom nakrywania do stołu i zachowania się przy stole. Uczestnicy akcji przygotowywali własne programy kulinarne, z których powstał interesujący i zabawny zarazem filmik, pokazujący dzieci w roli niemal zawodowych kucharzy. Ponadto dzieci wymyślały własne przepisy, z któ-rych stworzyły książkę kucharską, rozwiązywały zagadki kulinarne, bawiły się w podłogowo-planszową grę „Kucharz na etacie”, z zamkniętymi oczami próbowały odgadywać przyprawy, owoce i warzywa. Teraz już każde z nich wie, jak smakuje surowy ziemniak i co to jest kminek. Potrafią nakryć pięknie stół do obiadu i znają „stołowy savoir-vivre” i przede wszystkim każde z nich potrafi samodzielnie przygotować coś smacznego do jedzenia! Na zakończenie spotkań każdy uczestnik otrzymał certyfikat nadania tytułu Eksperta Kulinarnego.Tak naprawdę to jeszcze nie kończymy naszej akcji: Kulinaria. Ona się dopiero rozkręca, bowiem właśnie zaczynamy cotygodniowe spotkania z zaprzyjaźnionym zawodowym kucharzem. Poznawać będziemy restauracyjną kuchnię i pod czujnym okiem zawodowca będziemy się uczyć nowych rzeczy o gotowaniu, będziemy poznawać nowe smaki i nowe potrawy. Już nie mogę się doczekać!