Kuchenne rewolucje czyli warsztaty gastronomiczne w ZSA w Bożkowie

Autor: 
inf. ZSA
dzień kobiet 191.jpg

Po raz kolejny uczniowie ZSA w Bożkowie – tym razem z klas I i II technikum żywienia i usług gastronomicznych - doskonalili swoje umiejętności praktyczne pod okiem p. Zbigniewa Koźlika – szefa kuchni w Hotelu HP Park Plaza. Warsztaty te odbywają się w naszej szkole cyklicznie dzięki porozumieniu zawartemu z Agencją Rynku Rolnego. Pierwszym etapem był wykład na temat produktów regionalnych, a następnie zajęcia praktyczne w kuchni dydaktycznej. Tym razem w menu znalazły się m.in. zupa orkiszowa czy grillowany ser łomnicki. Ciekawym elementem zajęć było wykorzystanie techniki Sous-vide – próżniowej metody długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Celem tej metody jest zachowanie naturalnego smaku i jakości żywności. Po zakończonych warsztatach ucz-niowie zmęczeni, ale zadowoleni podzielili się wrażeniami z tego wydarzenia: „Podobał nam się sposób serwowania potraw”; „Bardzo podobały mi się zajęcia z kucharzem”, „Dzięki warsztatom dowiedziałem się, że z produktów ekologicznych można sporządzić pyszne potrawy”, „Zajęcia bardzo mi się podobały, a potrawy, które przyrządziliśmy, były bardzo smaczne”, „Chciałabym, aby takich zajęć było więcej”. Po degustacji na zakończenie młodzież pożegnała p. Koźlika gromkimi brawami i prośbą o kolejną wizytę w naszej szkole.

Wydania: