III Festiwal Dobrego Smaku

Autor: 
Marek Gałowski
2011.11.jpg

Motywem przewodnim Festiwalu Dobrego Smaku są pokazy kulinarne połączone następnie z degustacją. Trzecia edycja tej imprezy odbyła się w sobotę 5 listopada br. w Krosnowicach. Organizatorem festiwalu jest Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Ołdrzychowicach Kł. we współpracy z goszczącym KGW. W gotowaniu, smażeniu i pieczeniu zmierzyło się pięć drużyn: I - państwo Kowalczykowie z Kłodzka (sałatka z czerwonej kapusty i dzikiej róży; II - Podopieczne Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii z Krosnowic (rogale z serem i marmoladą, jabłecznik na kruchym cieście); III - „Jaskier” z Ołdrzychowic (żeberka pod jesienną pierzynką); IV - restauracja “Złota Kaczka” (swojska pizza oraz zupa Shanghai); V - Radek Zahradnik z Solnic w Republice Czeskiej (Karlovarský knedlík, Bramborové špalíčky, Bramborové šišky). Nieważne były jednak lokaty w konkursie; grunt, że publiczności wszystko bardzo smakowało! Dzieci i młodzież zmierzyli się w dwóch konkurencjach: przygotowanie kanapek oraz zdobienie tortu. Ponadto odbył się konkurs przetworów domowych, do którego zgłoszono mnóstwo pasteryzowanych i marynowanych smakołyków. Jury miało wiele smaków do przełknięcia... Pokazom i degustacjom towarzyszyły występy zespołów muzycznych: „Jaskier” z Ołdrzychowic Kł., „Folkowe Babki” z Roszyc oraz „Podzamek Boys”. W przyszłym roku festiwal ma odbyć się w Wojborzu.

Wydania: