Pstrąg lubi pływać

Autor: 
karp
polanica1.jpg

Gdy wezbrane wody Bystrzycy Dusznickiej straszyły mieszkańców i gości Polanicy Zdroju miejscowy dowcipniś uspokajał: spokojnie, spokojnie powodzi nie będzie, to tylko pstrąg lubi pływać. Po kilku dniach okazało się szczęśliwie, że dowcipniś miał rację: powodzi nie było, a IV Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim odbył się
w bezdeszczowej pogodzie.
W części konkursowej wystąpiło 8 ekip z całej Polski. Zawodnicy mieli za zadanie przygotować przystawkę i danie główne z pstrąga kłodzkiego. Wykwintność i elegancja potraw budziła zachwyt wśród uczestników, a smak czarował jury, w którym zasiadali wybitni znawcy sztuki kulinarnej oraz miejscowi miłośnicy smaku. Jury w składzie: Agnieszka Hajbura- Michałowska, Krzysztof Baldy, Dariusz Kupiec, Wiesław Ambros, Jean Alfons Ange BOS oraz Robert Serafin – sekretarz, oceniło potrawy 8 ekip. Do zmagań stanęli: Hotel Haston City Wrocław, Proharmonia Rezydencja Wellness Lądek Zdrój, Herman & Partyka Wrocław, Willa SPA SCALIANO, Restauracja & Piano Bar Kudowa Zdrój, Hotel GRAND SAL Wieliczka, Podkarpackie Jadło, Babica, Hotel Restauracja Club APROPOS Wałbrzych, Villa Sedan Sopot. Zwycięzcy, ekipa Hotelu Haston Wrocław otrzymała czek na 1500 zł, liczne nagrody rzeczowe oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski najbardziej prestiżowej imprezy tego typu. II miejsce, ku uciesze mieszkańców Hrabstwa Kłodzkiego, wywalczyła ekipa z Lądka Zdroju, zaś III nagroda powędrowała do Babicy. Swoje wyróżnienia przyznali także: Wiesław Ambros szef Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Wojciech Heliński prezes Stowarzyszenia Fundus Glacensis, Zbigniew Puchniak przewodniczący Rady Miejskiej Polanicy Zdroju, wiceburmistrz Polanicy Zdroju Dariusz Kupiec, Maciej Awiżeń starosta Powiatu Kłodzkiego, Jakub Szulc sekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia, Stanisław Jurcewicz senator RP oraz Marek Mazurkiewicz dyrektor Miejskiego Centrum Kultury. Wg zgromadzonych w Parku Zdrojowym najlepiej prezentował się Hotel Apropos z Wałbrzycha i ta ekipa otrzymała nagrodę publiczności. Wszyscy głosujący wsparli jednocześnie akcję walki z głodem z Somalii. Organizatorzy przekażą kwotę 362 zł zebraną podczas imprezy Polskiej Akcji Humanitarnej.
Impreza odbyła się pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi była niewątpliwą promocją produktu regionalnego jakim jest pstrąg kłodzki. Publiczność przyglądająca się pracy profesjonalnych kucharzy miała okazję na własne oczy przekonać się, że potrawy przygotowane przez profesjonalistów tak wysokiej klasy to już prawdziwe dzieła sztuki.
Podczas imprezy wystąpił zespół Łowcy Szmalu. Organizatorami Festiwalu było: Miejskie Centrum Kultury, Stowarzyszenie Fundus Glacensis oraz Klub Kulinarny Hrabstwa Kłodzkiego z Waldemarem Załuskim i Januszem Skrobotem na czele.
W poniedziałek organizatorzy polaniccy zebrali ości po rybie i ruszyli z ostatnimi przygotowaniami do kolejnej imprezy: 31 lipca ruszy 12. Wielki Festyn Polanicki, wystąpią zespoły: Banda Coracao Nativo z Brazylii, Centrala 57, Back Door oraz gwiazda wieczoru SHAKIN’ DUDI. Odbędą się także Mistrzostwa Świata w Piciu Wody Mineralnej na Czas.

Wydania: