Kasza gryczana - obniża ciśnienie

Autor: 
Henryka Szczepanowska

Uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości odżywczej - bogate w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego, jest zasobna w magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor. W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. Zawarta w niej skrobia chłonie niewiele wody, a potem bardzo powoli ją oddaje. Dlatego po ugotowaniu kasza jest bardzo delikatna. Kaszę gryczaną warto polecić przy zaburzeniach czynności jelit, dolegliwościach układu krążenia, zwłaszcza nadciśnieniu. Nie zawiera glutenu, może być stosowana w diecie bezglutenowej.
Na śniadanie, obiad i kolację można podawać kaszę gryczaną nieustająco. Przepisów jest wiele. Podstawowy, najbardziej znany to kasza gotowana na sypko, jako dodatek do mięs a szczególnie tych z sosem, duszonych i pieczonych zrazów, bitek, pieczeni, pulpetów i gulaszu. Kaszę gryczaną możemy podawać jako danie główne w postaci zapiekanki z mięsem, jarzynami lub grzybami. Nawet ci, którzy maja wyjątkowo „długie zęby” na kaszę przyznają, że podana jako zapiekanka jest wyśmienita.
* Kasza gryczana palona (ciemna) w ilości 2/3 szklanki na osobę,
* grzyby suszone 1/2 szklanki na osobę lub szklanka mrożonych (borowiki, kurki, maślaki, podgrzybki),
* śmietana lub jogurt pół szklanki, jedna cebula, łyżka masła, natka pietruszki lub koperku, pieprz, sól.
* Grzyby suszone namoczyć w małej ilości wody, jak zmiękną obgotować. Kaszę opłukać, zalać wrzącym rosołem (można wodą lekko osoloną) w takiej ilości , by woda zakryła kaszę, przykryć, odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić, na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę, dodać grzyby mrożone lub odciśnięte z wywaru suszone i podsmażać mieszając kilka minut. Naczynie do zapiekania napełnić kaszą, grzybami z cebulką, siekaną zieleniną, przemieszać, zalać śmietanką lub jogurtem doprawionym solą i pieprzem. Przykryć folią lub pokrywą i zapiec 20 minut w piekarniku ok. 200 stopni. Podawać z surówką z kiszonej kapusty lub dowolną ulubioną jarzynką. Świetnie smakuje jako dodatek do zrazów w sosie grzybowym. Tak przygotowana kasza jest miękka ale nie rozgotowana na ciapę, dostatecznie wilgotna by nie zapychała nas w czasie jedzenia. A jaka smaczna!!! Palce lizać. Zamiast grzybów leśnych można dodać pieczarki. Jeśli ktoś nie lubi grzybów można dodać szklankę posiekanych w cieniutkie paski jarzyn-pory, selery, marchewki, pietruszki. Jeśli zapiekamy surowe jarzynki wydłużamy czas pieczenia do 30 minut.

Wydania: