Tanio, zdrowo, smacznie

Autor: 
Henryka Szczepanowska

Sałatka ziemniaczana kojarzy się zazwyczaj z ciężką majonezową bryją serwowaną w barach mlecznych i stołówkach do śledzia z cebulką. Proponuję wyjątkowo smaczną i zdrową !!! sałatkę z ziemniaków bez majonezu.
Ugotować 5-6 niedużych ziemniaków w łupince, po ostudzeniu obrać ze skórki, pokroić na półcentymetrowe plastry. Cztery jajka na twardo pokroić w ćwiartki. Pięć marynowanych papryk, najlepiej grube, mięsiste pokroić w paseczki. Słoiczek kaparów odcedzić, wsypać do sałatki. Dużą , białą cebulę obrać, przekroić na pół i pociąć w cieniutkie talarki. Rozsunąć palcami na pojedyncze paski i wyłożyć na wierzch sałatki. Pęczek zielonej pietruszki posiekać, dodać dwie łyżki grubej, francuskiej musztardy, kilka łyżek oleju lnianego, sok z cytryny, łyżeczka ciemnego cukru lub miodu, sól do smaku i świeżo zmielonego pieprzu oraz łyżką zielonej czubrycy. Wylać sos na powierzchnię sałatki i lekko przemieszać, by nie połamać na miazgę składników. Po godzinie podawać z kawałkiem wędzonej ryby, marynowanym łososiem, śledziami, surową wędzoną szynką lub jak kto chce.
Sałatka wyśmienita. Wygląda bardzo apetycznie i pachnie cudownie. Często dodaję do sosu posiekany czosnek, choć wersja podstawowa jest bez czosnku. Warto położyć na stole parę kromek ciemnego chleba domowego wypieku. Zniknie tak szybko, że nasze serce kucharza zabije radośnie. Fajnie patrzeć jak naszym kochanym bliskim smakuje to co ugotujemy.

Wydania: