2. Festiwal Dobrego Smaku

Autor: 
Marek Gałowski
5.jpg

II Festiwal Dobrego Smaku odbył się w niedzielę 24 października br. w Ołdrzychowicach Kłodzkich. Imprezę zorganizowali: Ośrodek Kultury Gminy Kłodzko oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Ołdrzychowicach Kł. Przewodnim motywem festiwalu były pokazy kulinarne połączone następnie z degustacją. Swoje możliwości kulinarne zaprezentowali: panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Ołdrzychowicach Kł., restauracja & pizzeria „Zibi” z Kłodzka oraz Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii z Krosnowic. Serwowano m.in. pierożki, gołąbki, kwaśnicę i ciasta. Poza pokazami, odbył się konkurs przetworów domowych, do którego zgłoszono mnóstwo pasteryzowanych i marynowanych smakołyków. Konkursowe przetwory degustowało całkiem profesjonalne jury: Halina Puk - szefowa KGW Krosnowice, Anna Stankiewicz z OKGK i Krzysztof Matysiak, przewodniczący Rady Gminy Kłodzko. Nagrody otrzymali: 1. Bronisława Klimczak za nalewki; 2. Joanna Pawłowicz za nutellę ze śliwek; 3. Łucja Wołk za opieńki kiszone; wyróżnienie - Katarzyna Tyc-Leśniewska za „ananasy” z cukinii. Pokazom, konkursowi i degustacjom towarzyszyły występy zespołów muzycznych „Jaskier” z Ołdrzychowic Kł., „Cyraneczki” z Gorzanowa, „Podzamek Boys” oraz czeskiego „Fantasy”.

Wydania: