Mrożone herbatki
Lato nam się zaczęło, proszę państwa!!! Cieplutkie, pogodne, słoneczne. Woda i wszelkie napitki stają się artykułem pierwszej potrzeby. Ludzkie ciało składa się głównie z wody - około 70%!!! W czasie dużych upałów musimy zadbać o dostateczną ilość napojów, wody, wszelkich płynów. Przy temperaturze powyżej 25 stopni w słoneczny dzień musimy wypić minimum 3 litry napojów. Dzieci ponad 2 litry. Zawroty głowy, osłabienie, łomotanie serca to pierwsze objawy braku wody. Woda to życie, to niezbędny składnik naszej diety codziennej.
Co piją nasze dzieci? Najczęściej same świństwa - napoje gazowane, wysokosłodzone lub jeszcze gorzej słodzone zastępczo słodzikami, barwione czym popadło, aromatyzowane, konserwowane. Oczywiście, to wszystko to dozwolone w produkcji spożywczej dodatki. Pod warunkiem, że spożywane sporadycznie, a nie traktowane jako podstawa naszego żywienia. Woda mineralna jest świetna ale też nie w nadmiarze, zwłaszcza dla osób z problemami nerkowymi. Proste w przygotowaniu, smaczne, zdrowe, atrakcyjnie podane herbatki mrożone i lemoniady to jest to!!! Babcine sposoby na domowe napoje stały się bardzo modne i naprawdę pożyteczne.
Herbata mrożona.
Podstawą tego wspaniałego, orzeżwiającego i bardzo smacznego napoju jest esencja herbaciana.
Liście herbaty w ilości 1 czubata łyżka na litr napoju, zalać zagotowaną wodą (odczekać ok. 3-5 minut od momentu wrzenia) w garnuszku, dzbanku lub imbryku i odstawić pod przykryciem do naciągnięcia na ok. 5 minut. W czajniku lub dużym garnku zagotować potrzebną ilość wody i odstawić do ostudzenia.Do przegotowanej wody wlać napar herbaciany przecedzając go przez siteczko, by nie wpadały liście herbaciane. Kiedy herbata jest już zimna dodajemy według uznania plasterki owoców cytrusowych, jabłek, truskawki, maliny, poziomki - co kto lubi. Dosładzamy lekko cukrem trzcinowym, cukrem zwykłym, miodem, syropem klonowym lub zupełnie bez cukru. Przed podaniem dodajemy kilka kostek lodu na szklankę herbaty, dekorujemy liściem świeżej mięty, melisy. Tanio, dużo, zdrowo i bardzo smacznie. Najlepiej wodę na herbatę zagotować wieczorem a napar zrobić tuż przed podaniem i zmieszać z dodatkami.
Moje propozycje na przygotowanie różnych herbat;
-herbata czarna liściasta, cytryna, limonka, grejpfrut, melisa, cukier.
-herbata czarna liściasta earl grey, pomarańcze, liść melisy, cukier trzcinowy.
-herbata zielona liściasta, cytryna, plasterki jabłka, liście mięty, miód.
-herbata biała, płatki róży, plasterki truskawek, cukier.
-herbata miętowa liściasta lub zaparzona świeża mięta, cytryna, miód.
-herbata z suszu owocowego, plasterki owoców, liście mięty lub melisy.
Doskonale prezentuje się taka herbatka podana w wysokich szklanych dzbankach, z dużą ilością lodu, udekorowana listkami świeżej mięty lub melisy, na przyjęciu w ogrodzie, w upalne popołudnie, do popijania po obiedzie, lub ot tak sobie, stojąca pod ręką w kuchni, blisko lodówki z kostkami lodu. Proszę spróbować; proporcje ustalamy sami, smaki komponujemy jak chcemy.To przecież nasze własne pomysły na naszą domową herbatkę mrożoną.