Pstrąg z Ziemi Kłodzkiej

Autor: 
inf. Rzecznik Prasowy Starostwa Kłodzkiego
pstrag2.jpg

Spróbować wybornego pstrąga przygotowanego na kilkanaście różnych sposobów – takie było zadanie jurorów konkursu kulinarnego organizowanego w ramach III Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga, który miał miejsce w Polanicy – Zdroju, w ub. sobotę (5 czerwca br.).
W konkursie startowały drużyny z całej Polski. Miały one za zadanie przygotować po dwa dania – przystawkę oraz danie główne.
Jury degustacyjne w składzie: Jean Alfons Ange Bos - przewodniczący Jury - prezes EURO -TOQUES POLSKA, Piotr Szczygielski - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Krzysztof Baldy - starosta kłodzki, Jerzy Terlecki - burmistrz Polanicy Zdroju, Robert Serafin – sekretarz jury, Miejskie Centrum Kultury, postanowiło przyznać następujące wyróżnienia i nagrody główne:
Wyróżnienia:
Lokalnej Telewizji Kłodzkiej:
Restauracja Casa d’Oro, Kłodzko, Ewa Kabat i Ewa Piotrowska
Prezesa Stowarzyszenia
Fundus Glacensis:
Restauracja „Markiz”, Leszno, Patryk Wróblewski i Remigiusz Konieczka
Prezesa Stowarzyszenia
Edukacja i Rozwój:
„Team of chefs hell”, Częstochowa, Bartosz Musiał i Szymon Szlendak
Przewodniczącej Rady Miejskiej Polanicy-Zdroju:
Valdi Plus Mikołów, Rafał Matera i Łukasz Smela
Burmistrza Polanicy-Zdroju:
Hotel-Restauracja-Club A Propos, Wałbrzych, Rajmund Królik i Paweł Borowiak
Starosty Powiatu Kłodzkiego
Latem Bar&Restaurant, Warszawa, Kamil Dąbrowski i Karol Pietrzak
Posła na Sejm RP Jakuba Szulca:
ProHarmonia Rezydencja Wellness, Lądek-Zdrój, Elżbieta Wiklińska i Jarosław Noworol,
Dyrektora Miejskiego Centrum Kultury w Polanicy-Zdroju:
Restauracja Oregano, Kłodzko, Małgorzata Nowacka i Tomasz Balcerzak
Publiczności:
Restauracja Casa d’Oro, Kłodzko, Ewa Kabat i Ewa Piotrowska
Nad przebiegiem konkursu czuwało jury techniczne w składzie:
Wiesław Ambros - Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej,
Jacek Kempa - Wiceprezes EURO-TOQUES POLSKA
Nagrody główne otrzymali:
I miejsce
Restauracja „ANATEWKA”, Łódź, Paweł Antas i Jarosław Antas
II miejsce
Villa Sedan, Sopot, Łukasz Fulara i Dawid Lange,
III miejsce
Beskidzki Klub Kulinarny, Skoczów, Tomasz Cieślar i Dawid Klimaniec
Zdobywcy I miejsca wystartują w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2010 w Poznaniu.

Wydania: