Młoda kapusta faszerowana

Autor: 
Henryka Szczepanowska

W sklepach i na bazarkach pokazała się młoda kapustka. Jeszcze miękkie główki idealnie nadają się do faszerowania mielonym mięsem. Kupujemy mięk-ką jeszcze, młodą kapustę, mięso z indyka, kurczaka lub cielęce, pieczarki, cebulkę młodą, natkę pietruszki, koperek, puszkę pomidorów bez skórki, śmietanę, przyprawy. Kapustę obieramy z liści wierzchnich, kroimy na ćwiartki, zachowując tzw. głąba, w taki sposób, by po przecięciu liście kapusty trzymały się na ćwiartce głąba.Mięso zmielić wraz z cebulką i pieczarkami podsmażonymi lekko na niewielkiej ilości masła. Wymieszać z rozdrobnionymi pomidorami
z puszki, siekaną piertuszką, koperkiem, doprawić do smaku. Liście kapusty delikatnie rozchylić i zapełnić przestrzeń pomiędzy nimi farszem. Należy ostrożnie rozchylać liście, by nie odłamały się od głąba. W rondlu lub naczyniu do zapiekania ułożyć ćwiartki kapusty, zalać śmietanką, zapiec ok. pół godziny pod przykryciem w temperaturze 200 st., a potem odkryć i dopiec aż powierzchnia mięska zacznie się rumienić. Podawać jako samodzielne danie na obiad, kolację, polane sosem z pieczenia. Jak kto lubi sos można zagęścić. Ja dodaję do mięsa mielonego dwa jajka, by farsz lepiej trzymał się kapusty. Przyprawy - wiadomo, jak kto lubi - pieprz, sól, gałka, ulubione zioła. Całkiem inna kapustka.

Wydania: