Koszmar z przedszkola a książę majowego stołu

Autor: 
Henryka Szczepanowska

Szpinak. Cudownie aksamitny. Zielony. Pachnący wiosną.
Szpinak. Paćka śmierdząca na talerzu, polewana łzami przedszkolaka.
Szpinak. Jedz bo to zdrowe !!!! Urośniesz taaaaaki duży!!!! Pani ze stołówki z obrzydzeniem zagarnia kolejną łychę zielonoburej ciapy z ulgą, że to nie ona ma urosnąć.
Szpinak. Cudownie pachnący czosnkiem, nutką gałki, delikatnym serem.
Można tak i tak.
Kup wiązkę świeżego szpinaku, młody czosnek i cebulę w zieleniaku na swojej ulicy, w sklepiku obok domu kup śmietanę, mąkę, masło, jajka i ser. Tak trzeba - wspierać naszych sąsiadów, kupować u swoich, nie w bezdusznym supermarkecie. Jedzenie kupowane w małym sklepiku obok naszego domu ma smak. Jest od Pani Kazi.Od Pana Jurka.
Szpinak oskubać z ogonków, umyć w zimnej wodzie, włożyć do garnka, wsypać łyżkę soli, łyżkę cukru, zalać wrzątkiem, zamieszać, odcedzić, zostawić na kilka minut do odcieknięcia wody.
Szklankę śmietany lub jogurtu roztrzepać z 4 jajami. Obrać główkę czosnku, pokroić na plasterki. Dwie cebulki, a najlepiej duży pęczek młodych cebulek pokroić w grube kawałki, lekko zeszklić na dużej patelni z dodatkiem dużej łyżki masła i oliwy z oliwek, dodać odciśnięty szpinak, zamieszać, smażyć dalej.
Pokroić na kawałki ok. 25 dkg sera pleśniowego lub typu brie, wlać jaja ze śmietaną, podgrzewać mieszając.
Doprawić sokiem z cytryny (może być ocet balsamico zmieszany z odrobiną oleju z pestek dyni) solą, pieprzem, świeżo utartą gałką muszkatołową.
Tak przyrządzony szpinak podajemy na wiele sposobów;
- z grzankami
Pokroić czerstwą bułkę na kromki, posmarować po jednej stronie masłem lub oliwą z ziołami, zapiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Na chrupiące grzanki nakładać grubo gorącego szpinaku, zjadać natychmiast po podaniu, nim grzanki zmiękną.
- w naleśnikach
Usmażyć cieniutkie naleśniki, zawinąć szpinak w rulony, ułożyć na blaszce wysypanej obficie tartą bułką, obłożyć na wierzch resztą szpinaku i sosu z patelni, zapiec w gorącym piekarniku aż powierzchnia lekko zrumieni się.
- tarta
Szklanka mąki krupczatki, ok. 2/3 masła lub margaryny (można pomieszać) łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka śmietany, łyżka bardzo zimnej wody, szczypta cukru pudru.
Zagnieść bardzo szybko na gładkie ciasto, wykleić wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia cienką warstwą ciasta, zapiec na jasno złoty kolor w piekarniku (200 stopni C),wyłożyć szpinak, zapiec ok. 25 min, aż zrumieni się wierzch szpinaku.
UWAGA!!! Jeśli szpinak będzie zapiekany w naleśnikach lub na cieście nie należy podgrzewać na patelni po zmieszaniu z serem i jajkami-inaczej farsz stanie się płaski i twardy.

Wydania: