Konkurs "Profesjonalista i mistrz w branży turystycznej"

Autor: 
Julia Tasz
turyst1.jpg

27.04.2010 roku w Regionalnej Szkole Turystycznej im. Jana Pawła II odbyła się IV edycja konkursu o tytuł „Profesjonalisty i mistrza w branży turystycznej”.
Uczniowie z Zespołu Szkół Agrotechnicznych z Bożkowa po raz trzeci wzięli udział w kategorii gastronomicznej. Naszą szkołę reprezentowali Grzegorz Sędyka z klasy III TŻ oraz Anna Rzepecka z klasy I TŻ, opiekunem naukowym była Julia Tasz.
Uczestnicy konkursu w kategorii gastronomia mieli do wykonania następujące zadania: Zadanie A-ocena przez Jury karty Menu wykonanej wcześniej przez uczniów. Zadanie B- autoprezentacja uczestników konkursu. Zadanie C- przygotowanie przystawki i dania głównego sporządzonego według własnego pomysłu. Zadanie D- przygotowanie aranżacji stołu. Zadanie E- obsługa bezpośrednia konsumentów. Czas na wykonanie zadań wynosił 2 godziny.
Zmagania uczniów oceniali jurorzy w składzie: Marek Mol- mistrz świata w Grillowaniu z hotelu „Zamek na Skale”, Mariusz Litarowicz- szef kuchni, Marcin Rogalski- przewodniczący Sudeckiego Klubu Szefów, Piotr Lipski- wiceprzewodniczący Sudeckiego Klubu Szefów.
Uczniowie z ZSA z Bożkowa przygotowali na przystawkę roladki książęce z łososia, a na danie główne łososia
z paprykowym winegretem. Ania i Grzegorz stanęli na wysokości zadania, na pochwałę zasługuje też ich umiejętność współpracy w trakcie konkursu.
Przed ogłoszeniem wyników Jury podkreśliło wyższy poziom konkursu niż w ubiegłym roku, tym bardziej cieszy
I miejsce uczniów ZSA z Bożkowa, równorzędne miejsce z zespołem uczniów z Regionalnej Szkoły Turystycznej
w Polanicy Zdroju.
Organizatorzy konkursu pogratulowali wszystkim uczestnikom i zaprosili do udziału i współzawodnictwa w przyszłym roku. Ania i Grzegorz wrócili z cennymi nagrodami oraz z nowymi doświadczeniami. Przy okazji dziękuję koledze Kamilowi Kud za pomoc i wsparcie oraz Radzie Rodziców za pomoc materialną, dzięki której mogłam przeprowadzić „próby” potraw w pracowni technologicznej.
Nagrodami dla uczniów są: -certyfikat udziału w konkursie -list polecający do przyszłych pracodawców -dyplom za uzyskanie pierwszego miejsca -wycieczka jednodniowa do Pragi -kolacja dla dwóch osób do hotelu Polanica

Wydania: