Małgorzata Beata Bodzek
Ekstrakt z pestek grejpfruta stanowi ciekawy temat wielu badań naukowych ale też przedmiot kontrowersji i walki medialnej. Pomimo wątpliwości niektórych środowisk naukowych co do jego skuteczności, produkt ten jest uważany przez wielu konsumentów za źródło naturalnego zdrowia, wzmacniający układ odpornościowy i stosowany jako antidotum na wiele problemów zdrowotnych.
Podobno przypadek sprawił, że w 1972 roku lekarz, fizyk i immunolog, mieszkający na Florydzie Jacob Harich (ur.1919 r.,zm.1996 r.), rozpoczął badania nad właściwościami pestek grejpfruta i wyizolowaniem z nasion grejpfruta substancji przeciwpasożytniczych i antybiotycznych. Przekonał specjalistów mikrobiologii o ogromnym potencjale ekstraktu z grejpfruta w zwalczaniu bakterii, pasożytów i grzybów oraz zaprosił ich do współpracy, co zaowocowało po wielu latach poważnymi badaniami opublikowanymi w latach dziewięćdziesiątych XX w. Ekstraktowi z pestek grejpfruta poświęcono wiele książek, które cieszą się do dziś dobrą opinią międzynarodową, a jego właściwości lecznicze podkreślano w wielu pracach. M.in. w 2002 r. Journal of Alternative and Complementary Medicine opublikował badania przeprowadzone na ludzkich komórkach, które wykazały przeciwbakteryjne właściwości ekstraktu. Zauważono, że występowanie flawonoidów (naringiny oraz hesperydyny) w ekstrakcie z nasion grejpfruta może być najważniejszą zaletą tego wyciągu. Związki flawonoidowe stanowią naturalne antyoksydanty (przeciwutleniacze), które neutralizują wolne rodniki w organizmie, a tym samym zapobiegają wystąpieniu chorób sercowo-naczyniowych, niektórych nowotworów i innych chorób przewlekłych, takich jak stany zapalne, cukrzyca czy otyłość. Ekstrakt z pestek grejpfruta zawiera także w swoim składzie witaminę C, tokoferole, sterole, limonoidy, kwas cytrynowy oraz sole mineralne.
Sceptykom, poddającym w wątpliwość wartość ekstraktu z pestek grejpfruta, doszukującym się efektu placebo, przeczy szereg badań potwierdzających jego właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, które są wykorzystywane w rolnictwie ekologicznym do zwalczania grzybów i chorób roślin, jak również w weterynarii – u zwierząt cierpiących z powodu wywołanych przez grzyby zakażeń, chorób jamy ustnej lub po prostu w celu wzmocnienia ich układu odpornościowego.
Dzięki pracy naukowców i wysiłkom podejmowanych przez miłośników medycyny naturalnej i terapeutów przekonanych o jego zaletach, ekstrakt z nasion grejpfruta stał się w ostatnich latach niezbędnym produktem prozdrowotnym i zyskał swoje miejsce wśród naturalnych rozwiązań zdrowotnych – tych najbardziej popularnych i cenionych.
Zanim jednak zdecydujemy się na zastosowanie wyciągu z pestek grejpfruta warto skonsultować się z lekarzem oraz upewnić się, czy kupujemy produkt dobrej jakości:
• najlepiej nabyć ekstrakt z nasion Citrus paradisi, gatunku grejpfrutów importowanych z Azji, które były przedmiotem badań naukowych i mają korzystną opinię,
• sięgać po ekstrakty wyprodukowane w Europie (daje to większą szansę uniknięcia oszustw produkcyjnych, które mogą zdarzać się w innych miejscach),
• wybrać formę płynną, powstałą w wyniku ekstrakcji gliceryną roślinną, ponieważ jest uważana za czystszą i efektywniejszą terapeutycznie niż tabletki,
• przeczytać ulotkę i upewnić się, że nie ma w ekstrakcie żadnych dodatków i konserwantów (szczególnie chlorku benzetoniowego – może wywoływać podrażnienia oczu i błon śluzowych, kontaktowe zapalenie skóry, czasami uczulenia i szok anafilaktyczny),
• produkt powinien zawierać około 33% ekstraktu z grejpfruta, aby można było uznać go za skuteczny,
• wyciąg z pestek grejpfruta powinien być sprzedawany w butelkach, najlepiej ze szkła oranżowego w celu lepszej ochrony produktu przed utratą właściwości.
W ostatnich latach producenci poprawili znacznie jakość produktów zawierających ekstrakt z nasion grejpfruta, dzięki czemu można łatwo znaleźć w Internecie, aptece lub w specjalistycznych sklepach całkiem dobre produkty, spełniające odpowiednie kryteria jakości. Jeśli informacje na opakowaniu lub w ulotce są niewystarczające, warto poprosić sprzedawcę o udzielenie odpowiedzi na wszelkie pytania.
Ekstrakt z pestek grapefruita jest zazwyczaj przedstawiany jako szczególnie skuteczny naturalny „antybiotyk”, pomocny w zapobieganiu i leczeniu wielu infekcji, takich jak:
zatrucie pokarmowe,
biegunka,
choroby pasożytnicze,
przeziębienia,
infekcje,
grypa,
zapalenie oskrzeli,
infekcje dróg moczowych
i wiele innych.
Stosowany zewnętrznie wykazywał skuteczność w leczeniu wielu chorób dermatologicznych, takich jak: trądzik, zapalenie skóry, łuszczyca, brodawki, zakażenia grzybicze, świąd. Także problemów ginekologicznych – jest używany w leczeniu infekcji pochwowej spowodowanej drożdżakami Candida.
Skuteczny jest również w zwalczaniu paciorkowców, gronkowców, salmonelli, bakterii E.coli (pałeczka okrężnicy), pasożytów, opryszczki. Badania pozwalają przypuszczać, że pomaga w leczeniu choroby wrzodowej, zaleca się też stosowanie ekstraktu w celu wzmocnienia systemu odpornościowego i zwalczania alergii.
Sposób stosowania ekstraktu z pestek grejpfruta – zapobiegawczo w okresie przeziębień i grypy:
dorośli: 30 kropli (1 łyżeczka) wymieszana ze szklanką wody lub soku owocowego –1 raz dziennie,
dzieci: dawka o połowę mniejsza (1/2 łyżeczki), podana w ten sam sposób.
W celu zwalczania typowych dolegliwości zimowych (przeziębienie, grypa, ból gardła, zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok) oraz problemów trawiennych (zatrucie pokarmowe i inne choroby przewodu pokarmowego):
dorośli: 30 kropli wymieszać ze szklanką wody lub sokiem owocowym - 3 razy dziennie,
dla dzieci dawka o połowę mniejsza (1/2 łyżeczki), podana w ten sam sposób.
Na ból gardła:
5–15 kropli należy dodać do szklanki wody i płukać mieszanką gardło 2 do 3 razy na dobę.
Zewnętrznie pomocniczo w zwalczaniu grzybic:
Przykładać wacik nasączony rozcieńczonym ekstraktem (jak wyżej) na chorobowo zmienioną część ciała, można też nabyć gotowy preparat w formie żelu.
Inne zastosowania ekstraktu z pestek grejpfruta: zapobieganie zmarszczkom (zawiera przeciwutleniacze) – po umyciu twarzy, dokładnie zwilżyć ją wodą i nanieść na wilgotne dłonie 5 kropli grejpfrutowego ekstraktu. Wmasować ekstrakt w skórę, odczekać ok. 5-10 minut, spłukać twarz i osuszyć.
Grejpfrutowy ekstrakt jest doskonałym płynem do płukania ust o działaniu dezynfekcyjnym. Eliminuje on szkodliwe bakterie, wirusy i grzyby, zabezpiecza przed ponownym zainfekowaniem oraz pomaga w niwelowaniu nieświeżego oddechu.
Odświeżanie szczoteczki do zębów:
2-4 krople ekstraktu rozcieńczyć w szklance wody. W tak przygotowanym roztworze trzymać szczoteczkę do zębów przez 15 minut. Odświeżanie deski do krojenia 5-10 kropli ekstraktu z pestek grejpfruta rozprowadzić mokrą szmatką lub gąbką. Pozostawić na co najmniej 30 minut. Następnie przemyć wodą.
Czy wiecie, że:
• W 1995 roku dr Harich był honorowym gościem Instytutu Pasteura, a jego prace docenili również rolnicy w Europie. Podobno przed śmiercią doświadczał ogromnej satysfakcji, jaką daje spełnienie swoich życiowych marzeń: „jego” ekstrakt z grejpfruta stał się popularny i stosowany na coraz większą skalę jako nieszkodliwy środek pomagający utrzymać dobry stan zdrowia.
• Przeprowadzone w 2001 r. badanie wielu produktów opartych na ekstraktach z grejpfruta wykazało obecność w nich środków syntezy antybiotyków i środków konserwujących stosowanych w przemyśle, w tym m.in. chlorku benzetoniowego. Na nierzetelnych producentów ekstraktu spadł deszcz kontroli wszelkiego rodzaju, wycofano z rynku wiele partii ekstraktu. Można było wtedy się spodziewać, że to zmierzch wspaniałej historii pestek grejpfruta, ale stało się całkiem inaczej, bo w rok po skandalu opublikowano nowe badania, które ukazały ekstrakt w nowym, pozytywnym świetle.
• W jednym z eksperymentów przeprowadzanych na zwierzętach podawano świnkom morskim pektynę grejpfrutową, dzięki czemu ich poziom cholesterolu spadł o 40% w ciągu sześciu tygodni. W innym badaniu stwierdzono u zwierząt, które otrzymywały pokarm o wysokiej zawartości cholesterolu i jednocześnie pektynę grejpfrutową zwężenie naczyń krwionośnych tylko o 24%, podczas gdy u zwierząt, które otrzymywały tylko pokarm bogaty w cholesterol, naczynia krwionośne zwężyły się o 45%.