Profesjonalista i mistrz w branży hotelarsko-gastronomicznej

Autor: 
RST
R-Jurorzy, nauczyciele, uczniowie, organizatorzy na pamiątkowym zdjęciu IMG_3809.jpg

Tegoroczna edycja konkursu o zasięgu wojewódzkim odbywała się pod Patronatem Krajowego Ośrodka Wspomagania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej w Warszawie, Dolnośląskiego Kuratora Oświaty we Wrocławiu oraz Starosty Powiatu Kłodzkiego. Patronat medialny nad konkursem objęła Gazeta Prowincjonalna Brama. Jurorami konkursów byli pracodawcy. Obserwatorem konkursu byli jurorzy, sponsorzy oraz przedstawiciel jednego z Patronów: Teresa Kazimierska – dyrektor Krajowego Ośrodka Wspomagania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej w Warszawie.
1/. Jurorzy w zakresie obsługi turystycznej to: Aleksandra Wodzyńska – przedstawiciel Rainbow Tours S.A., Daria Szymańska – przedstawiciel Biura Usług Turystycznych POL – KART, Wojciech Duś – przedstawiciel Wydziału Promocji Urzędu Miasta w Kudowie Zdroju, Edward Giecewicz - właściciel Biura Podróży Giecewicz Travel. 2/. Jurorzy w zakresie gastronomii to: Grzegorz Wnuk – Lipiński – szef kuchni Hotelu SPA Medical Dwór Elizy z Długopola Zdrój, Paweł Ryckiewicz – szef 4 gwiazdkowego hotelu „Bukowy Park” w Polanicy Zdroju, Mirosław Bobrawski – Executive chef na m/f „POLONIA” – armator Unity Line, Mariusz Budzisz – właściciel Cukierni Wiedeńskiej w Polanicy Zdroju.
3/. Jurorzy w zakresie hotelarstwa to: Magdalena Ptaszek – menadżer Hotelu Dwór Elizy w Długopolu, Agata Babińska – Kundzicz – menadżer Willi „Leasing” w Polanicy Zdroju, Piotr Sowiński – hotel menadżer m/f Polonia – armator Unity Line, Henryk Trybuszewski – hotel menadżer m/f Skania – armator Unity Line, Mirosław Jurewicz – dyrektor 4 gwiazdkowego Hotelu Polanica i Karłów, Grzegorz Kopij – dyrektor Willi Polanica, Marek Kochanowski – dyrektor 4 gwiazdkowego Hotelu Bukowy Park w Polanicy Zdroju oraz Józef Schmidt – menadżer firmy Studio Fryzjerskie Fashion Ewa Schmidt.
Chęć udziału w konkursie zgłosiło łącznie 8 szkół ponadgimnazjalnych. Szkoły konkurowały ze sobą w trzech zawodach: technik organizacji usług gastronomicznych, technik hotelarstwa i technik obsługi turystycznej. O zajętym przez szkołę miejscu decydowała suma punktów zdobytych przez dwóch reprezentantów z danej kategorii.
W kat. hotelarstwo I miejsce zajęła Regionalna Szkoła Turystyczna, II Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Nowej Rudzie i trzecie Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
W kat. gastronomia, I miejsce zajęła także Regionalna Szkoła Turystyczna, II Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Oławie i III Kłodzka Szkoła Przedsiębiorczości.
W kat. obsługa turystyczna, I miejsce również zajęła Regionalna Szkoła Turystyczna, II Zespół Szkół Ekonomiczno – Turystycznych w Jeleniej Górze i III Kłodzka Szkoła Przedsiębiorczości. Zatem spośród szkół, niekwestionowanym Mistrzem i Profesjonalistą w branży turystyczno-hotelarsko-gastronomicznej, została Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy Zdrój – lider tegorocznej VII edycji konkursu, w każdej kategorii.
Natomiast spośród 12 hotelarzy, indywidualne zwycięstwo i I m. zajął uczeń, Michał Otręba z ZSP w Nowej Rudzie. II miejsce zajęła Katarzyna Stachów z ZSG we Wrocławiu, a III Radek Myrcha z RST w Polanicy Zdroju. Ponieważ IV m. zajęła także uczennica z RST, Justyna Szwalikowska, przesądziło to o najwyższej sumie zdobytych punktów przez reprezentantów RST i o zespołowym uplasowaniu się na I miejscu w tej kategorii.
Wśród 6 gastronomów, niekwestionowanym liderem, zasługującym na
I m. i tytuł Mistrza i Profesjonalisty w tej kat. została Mariola Sendor z Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy, II m. zajęła Ania Wolna także z RST Polanica i III Sylwia Bondzio z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Oławie.
Wśród obsługi turystycznej, I m. i tytuł Mistrza i Profesjonalisty zdobyła Kasia Seremak z Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy Zdroju, a II m. jej szkolna koleżanka, Klaudia Plebanik z RST, III wywalczyła Ania Kulig z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Turystycznych w Jeleniej Górze.
Uczniowie, wszyscy zwycięzcy i pozostali reprezentanci szkół zostali obdarowani atrakcyjnymi nagrodami, które ufundowali: Firma Unity Line, Hotel „Bukowy Park” w Polanicy Zdroju, Biuro Podróży „Polonez”, Biuro Podróży „Pol Kart”, Restauracja „Tajemniczy Ogród”, Biuro Podróży „Giecewicz Travel”, Villa Lesing w Polanicy Zdrój, Urząd Miasta w Polanicy Zdrój, Hotel Polanica i Hotel Karłów, Restauracja Wiedeńska oraz Dwór Elizy z Długopola oraz Dział Handlowy Świata Gastronomii i jego przedstawiciel, Szymon Prokopowicz. Ponadto każdy otrzymał Ceryfikat udziału w konkursie, a dodatkowo Uczniowie - laureaci otrzymali LISTY APLIKACYJNE NA RYNEK PRACY, w którym organizatorzy konkursu polecali wszystkim pracodawcom zwycięzców konkursu i ich bardzo wysoki potencjał.
Organizatorzy uhonorowali również nauczycieli prowadzących uczniów oraz na ręce jurorów i sponsorów złożyli serdeczne podziękowania za pomoc merytoryczną i rzeczową w organizacji konkursu. Dyrektor Regionalnej Szkoły Turystycznej kieruje do wszystkich Jurorów, Sponsorów, Dyrektorów i Nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych serdeczne podziękowania za udział i pomoc w organizacji konkursu, który pełni ważną rolę w rozwoju zawodowym uczniów szkół branżowych.
Barbara Drożyńska – dyrektor Regionalnej Szkoły Turystycznej, składa również serdeczne podziękowania za zaufanie, jakim obdarzyli Regionalną Szkołę Turystyczną, Krajowy Ośrodek Wspierania Edukacji Zawodowej i Ustawicznej, Dolnośląski Kurator Oświaty we Wrocławiu oraz Starosta Powiatu Kłodzkiego – przejmując na siebie Honorowy Patronat nad naszym konkursem. Organizator konkursu złożył specjalne podziękowania także redaktorowi naczelnemu Gazety Prowincjonalnej Brama, Mirosławowi Awiżeń, za wyrażenie zgody na objęcie konkursu patronatem medialnym.

Wydania: