Młody mistrz branży
Już po raz piąty Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy-Zdroju była organizatorem (i gospodarzem) konkursu hotelarsko - gastronomiczno - turystycznego o tytuł „Profesjonalista i mistrz w branży turystycznej”. Zmagania uczestników miały miejsce 7 kwietnia br. w kompleksie pracowni technologicznych RST. Konkurs przeznaczony jest dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych z terenu powiatu kłodzkiego, chociaż istnieją już plany jego rozszerzenia na sąsiednie powiaty. Do konkursu zgłosiły się wszystkie szkoły z regionu prowadzące kształcenie w zakresie gastronomii, hotelarstwa i obsługi ruchu turystycznego. Zarejestrowano łącznie jedenaście 2-osobowych zespołów - 5 w zakresie gastronomii, 4 hotelarstwa i 2 obsługi ruchu turystycznego. W komisjach konkursowych zasiedli mistrzowie branży: hotelarstwo - Piotr Sowiński („Unity Line”), Agata Chilińska (Hotel „Zamek na Skale”), Mirosław Jurewicz (Hotel „Polanica”); gastronomia - Waldemar Rydz („Unity Line”), Łukasz Konik (Hotel Verde Montana), Irena Sołtys („Wielka Pieniawa”), Marek Mol (Hotel „Zamek na Skale”); obsługa ruchu turystycznego - Roman Szymański (Biuro usług turystycznych POL-KART), Aneta Kłodzińska (Biuro Podróży „AN-TRAVEL”), dr inż. Mieczysław Leniartek (Dziekan Wydziału Turystyki WSZ „Edukacja” w Kłodzku). Pierwszym etapem zmagań była autoprezentacja, w której uczniowie przedstawiali komisji swój potencjał oraz doświadczenia i osiągnięcia. Kolejne etapy dla uczestników kategorii „hotelarstwo” i „obsługa ruchu turystycznego” to rozwiązanie testu z ogólnej wiedzy hotelarskiej i turystycznej oraz część praktyczna - promocja losowo wybranej atrakcji naszego regionu oraz obsługa gościa hotelowego w recepcji. W tym czasie uczestnicy konkursu gastronomicznego przygotowywali, według własnego pomysłu i receptury, danie główne i deser. Jury oceniało nie tylko efekty gotowania, smażenia i pieczenia, ale też organizację kuchennego stanowiska pracy, aranżację stołu i sposób obsługi konsumenta. Warto było się starać, bo na laureatów czekały wspaniałe nagrody - m.in. zaproszenia pobytowe, na „kolację we dwoje”, wizyty w SPA w hotelach i sanatoriach Ziemi Kłodzkiej, wycieczki, nagrody rzeczowe oraz dyplomy, certyfikaty i listy polecające.
Wyniki konkursu: kat. hotelarstwo:
1 m. Anna Klimowicz (RST Polanica), 2m. Dariusz Jesionowski (RST Polanica), 3m. Kinga Kiżenowska (ZSP Nowa Ruda); kat. obsługa ruchu turystycznego: 1m. Kacper Lech (RST Polanica), 2m. Patrycja Bieruta (RST Polanica), 3m. Joanna Drewniak (KSP Kłodzko); kat. gastronomia: 1m. (ex aequo) Maciej Szawioła i Damian Wolanin (RST Polanica), Patrycja Lenik i Patrycja Tokarska (ZSOiZ Kudowa), Dorota Zarotyńska i Grzegorz Sędyka (ZSA Bożków), 2m. (ex aequo) Dominika Szabunio i Adam Proch (KSP Kłodzko), Monika Bryk i Daniel Jakubowski (ZSP Stronie). Wyniki rywalizacji zespołowej szkół: Hotelarstwo - Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy-Zdroju; Obsługa ruchu turystycznego - RST w Polanicy-Zdroju; Gastronomia - (ex aequo) RST w Polanicy-Zdroju, Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Kudowie-Zdroju, Zespół Szkół Agrotechnicznych w Bożkowie.